3 maanden in Bella Italia
Blijf op de hoogte en volg Sanne
05 April 2006 | Italië, Firenze
Het is alweer 3 maanden geleden dat ik vertrokken ben naar Italie om mijn horizon te verbreden en een andere manier van leven te ontdekken! Tijd dus om mijn bevindingen eens op een rijtje te zetten:
Italia, het land van Silvio Berlusconi. De politieke discussies zijn momenteel erg hoog op tv. 9 April zijn de verkiezingen en deze zal vooral gaan tussen Berlusconi (rechts, huidige president) en Prodi (links). Wat ik gemerkt heb tijdens deze drie maanden, is dat Italia nogal achter loopt op de rest van Europa. En dat zij nogal geïsoleerd zijn. (Italia is tenslotte ook het beste wat er is)Alles is ontzettend slecht geregeld en het land maakt zichzelf kapot. Ik ben benieuwd wie de verkiezingen gaan winnen hoop natuurlijk Prodi. Alhoewel er nog niks zal veranderen.
Er moet een nieuw figuur binnen de politiek opstaan. Iedereen in de huidige politiek heeft al eens een ergens anders gezeten, of dit nu links of rechts was. Het is echter ontzettend moeilijk om een goed programma aan het volk kenbaar te maken, want de helft van de media wordt beheerst door Berlusconi. Een nieuw programma zou dus niet kenbaar worden gemaakt.:S En zo zijn er nog heel wat dingen mis in Bella Italia.
De rest van Europa is slecht, en zoals jullie misschien wel weten heeft Italia Nederlanders uitgemaakt voor Nazi’s. (abortus etc.) Ik denkmaar zo, wij hadden geen Mussolini ten tijde van de tweede wereld oorlog.
Italia, het land zonder goed onderwijs. Het onderwijs is ontzettend slecht en dit merk je ook overal. Een goede baan is alleen te krijgen als je goede connecties hebt (de zoon van de vriend, van de broer, van die) Studenten hoeven geen stage te lopen, dus hebben geen enkele ervaring, waardoor ze de eerste paar jaren na hun studie onbetaald werken:S
Italia, het land van het lekkere eten. Wat het belangrijkste is voor elke Italiaan zijn de maaltijden. Deze worden met zorg bereid en de gemiddelde Italiaan weet niks van het huishouden, maar alles van gerechten en koken! Wat ze maken is ontzettend lekker en met zorg bereid, met liefde gemaakt!
Italia, het land van ‘Il Pappa’. De paus zit hier op zijn stoeltje conservatieve ideeën te verspreiden! Ik was laatst in het ziekenhuis (een vreselijke plek overigens, fatsoenlijke kamers kennen ze niet, dus papa en mama, haal mij maar naar Nederland als er iets gebeurt!) en kwam daar een meisje tegen die een morning after pil nodig had. NERGENS te vinden! Niet te krijgen, nou zit je dan, bijna zwanger te wezen! En zo merk je in het dagelijkse leven de invloed van de paus en zijn ideeën.
Italia, het land de heerlijke wijnen. Naast Florence ligt het Chiantigebied, waar de lekkerste wijnen vandaan komen. Ook ik geniet van de wijn en tijdens de maaltijd nemen we vaak een wijntje! Dat doet een mens goed, na een dag ‘in the office’.
Italia, het land van ‘Fare bella Figura’. Het hele leven van een Italiaans is een toneelstuk. Zodra ze de deur uitgaan zetten ze een vrolijk masker op en dragen hun beste kleding. Elk beroep kent zijn eigen rol, een heel goed voorbeeld is de Carabinieri, deze tak van de politie zal nooit zijn tekst verliezen en de rol altijd spelen. Italiaanse huizen zijn te vergelijken met kleedkamers. Daar gaat het masker af en worden andere kleren aangetrokken.
Italia, het land van Bella, Bellissima, Brava en Buona. In Italia is alles Bella, Bello of andere vormen hier van. Dit zijn verschillende vertalingen voor goed, mooi etc. Je hoort het gemiddeld 1 keer per minuut en dat is heel wat als je een gesprek met een Italiaan hebt.
Italia, het land van de Lira. Na 4 jaar de Euro te gebruiken, staan hier nog steeds de prijzen in zowel Euro als Lira, niet te geloven zou ik zeggen, maar hier heel normaal.
Italia, het land van de Renaissance. Italia heeft een fantastisch historisch erfgoed meegekregen. Aan cultuur heeft het zoveel te bieden. De steden zijn nog in authentieke staat (alles moet vervangen worden, zoals het 500 jaar geleden ook was) Ook kan de cultuurgek zich helemaal uitleven in de musea hier. Ook ik ben verkocht. Elke kerk die ik tegenkom breng ik een bezoekje en steek een kaarsje op voor dierbaren! Ook heb ik een museumpas (alhoewel, die had ik in Nederland ook al) waarmee ik gratis, zonder lange wachtrijen het museum kan bezoeken. Eigenlijk ontzettend leuk!
Italia, het land met een heerlijk zonnetje! Ja mensen, eindelijk laat de zon zich zien! HEERLIJK! Het jasje hebben we niet meer nodig, genieten gewoon op de heerlijke piazza van een stukje pizza of typisch Italiaans broodje! Zo ziet mijn lunch eruit! In Nederland zie je dat niet.
Italia, het land dat rustig aan doet. Een Italiaan zal niet snel in de stress schieten. Ze doen hier alles op het gemakje en wat vandaag niet gebeurd, kan morgen wel. Frustrerend voor een nuchtere Hollandse die alles snel snel gewend is. Maar het went. Op tijd komen is voor mij ook erg moeilijk geworden en zal moeten wennen, eenmaal terug in Nederland.
Nou dit zijn een aantal punten die me hier opgevallen zijn, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Ik zal komende weken proberen wat meer te schrijven van wat ik hier uitspook enzo.
Afgelopen weken zijn vrij rustig geweest. Ik heb Siena bezocht en voor de rest lekker van Florence genoten. Ook ben ik naar een gala geweest, de foto’s zet ik zeer snel op de site.
Bedankt voor alle leuke berichten op mijn site, het doet een mens goed om te weten dat er aan je wordt gedacht, ook al zit je 1500 kilometer verderop!
05 April 2006 - 22:01
Mark:
Hey Bella,
kijk, zowel objectief, realistisch, eerlijk alsmede gewoon zaligmakend hoe je jouw Italia beschrijft! Is weer eens wat anders dan: zon, zee en drukdrukdruk. :)
Lieverd, ontzettend bedankt voor je kaartje, you made my day!!!
Ik heb er ontzettend veel zin an, xieje snel!
Dikke -x- -
05 April 2006 - 22:38
Mark:
Hey Bella,
Lieverd, ontzettend bedankt voor je kaartje, you made my day!!!
Ik heb er ontzettend veel zin an, xieje snel!
Dikke -x- -
06 April 2006 - 06:58
Martijn:
Hey Sanne,
Wat een verhalen allemaal, je moet een boek schrijven als je terugkomt over de gewoontes en cultuur van dat land, doe je goed zeg! Veel plezier nog en spreek je binnenkort!
Groetjes x Martijn -
06 April 2006 - 09:18
Nicole:
Heey Sanne!!
Zo te lezen heb je al veel gedaan daar. Klinkt amal zo anders. Is echt leuk om mee te maken.
Kwil ook wel zo'n buitenlandse stage maar zit er niet in denk ik.
Geniet er nog lekkur van he!!
Dikke kus Nicole -
06 April 2006 - 09:59
Ludo:
Hej sanne!
Goed om te lezen dat je je nog steeds enorm vermaakt daar in italie! Je moet het niet te erg naar je zin krijgen he, dat je niet meer terug naar ons wilt komen!!!
We msnen snel weeer!!!
Kus Ludo -
06 April 2006 - 12:01
Iriss:
heej Sanne !
Bedankt voor je kaartje :) . Ben blij dat je me brief leuk vond.
Is leuk om te lezen hoe het daar allemaal gaat, ookal snapte ik niks van dat stukje over de verkiezingen.
Ik heb ook heel veel zin in de meivakantie ! Zien we jou eindelijk weer, mooi weer en camperen.
Dikke Kus -
06 April 2006 - 14:07
Krisje:
Wat een supermooi stuk Sanne! Wat Martijn al zei, je moet een boek gaan schrijven! De foto´s zijn ook erg mooi! Vooral die sjieke van de Oscar-uitreiking! Je bent en blijft mooi :D Wow en die schoenen! Echt megavet! Megadikke kusss van Krisje
ps: nog een klein maandje :D -
06 April 2006 - 15:49
Niek:
Ha Sanne!
Weer leuk stukje dat je schrijft!:) Het Italiaanse leven spreekt me zowel aan, als ook erg tegen gezien je beschrijvinngen. Maarja, elk land heb z'n nadeel en voordeel he:)
Leuk dat je het nog steeds zo goed naar je zin hebt! Het is hier nog steeds hetzelfde he, stage z'n gangetje en stappen op een laag pitje hierdoor!
Maargoed, we gaan gewoon maar weer door!! Straks naar Oostenrijk en dan Thailand nog aandoen, om vervolgens de zomer naar Portugal te gaan.........life is great;) -
06 April 2006 - 17:57
Eef:
hoooi sann...
hoe is et er mee? al lekker weer :P
hier is et nog best koud :S leuke kaart hoor
et is nog wel leuk zo te horen -
06 April 2006 - 18:55
Marc:
Sanne was dit bericht een onderdeel van je stageverslag ofzo??:).. Jesus man..ik val van me stoel..
De groenten en tot volgende week.. -
06 April 2006 - 20:54
Eric En Nicolette:
Ik zie dat ik niet de enige ben die niet aan de Italianen kan wennen Hier in Bonny leven ze net als in Italie wat morgen kan zullen ze zeker niet vandaag doen. Van wijn heb ik geen verstand maar over bier weet nicolette aardig mee te praten. Leuk te lezen dat je het nog steeds naar je zin hebt. Hoe is het werk, al veel bruiloften gedaan? -
06 April 2006 - 21:48
Ronnie E Pieter:
Kijk dat zien we graag, wat een verdieping in de Italiaanse cultuur! En zowaar, we herkennen een hoop zaken, het is inderdaad een apart land. Jammer dat je dit weekend niet kan komen maar we kijken maar gewoon uit naar de volgende keer, ci vediamo & tanti baci -
07 April 2006 - 10:04
Lennaert:
Hej Sanne,
mooi verhaaltje zeg, ben weer wat wijzer geworden over Italië. Jij zit daar voorloppig prima lees ik wel, vooral nu het weer ook beter wordt. Ik wou dat ik nu daar zat, het is de laatste tijd alleen maar stress hier haha. Spreek je snel weer!
Kus Lennaert -
09 April 2006 - 18:23
Kelly En Patrick:
heej lieve schat,
Echt kei tof van je kaartje Bedankt en namens de familie hier!Hoorde dat mark naar je toe komt van het weekend echt gaaf heb hem paar dingen vertelt die hij tegen jou moet vertellen ihih.Voor mij en kris is het ook aftellen bijna naar jou heb er onwijs zin in en krisje ook!Wedden!!Meis foto's zijn gaaf van oscaruitrijking echt gaaf sjiek. Tot gauw.
dikke kus kelly en patrick -
10 April 2006 - 11:50
Sjors:
hey sanne,
Zijn flinke verhalen iedere keer!! maar wel hartstikke leuk om te lezen. Blijf het volgen en zal af en toe een berichtje plaatsen.
kus sjors -
18 April 2006 - 16:10
Heej Sanne:
Leuk verhaaltje! Ik wil het nog steeds graag zelf ervaren, dus ik kom cker nog een keertje langs of mss naar Pieter. Kijk nog wel even....:)
Dit weekend ga ik Slovenie verkennen, het zal wel een leuke weekendje worden! Veel plezier met je stage en blijf lekker genieten!!
Dikke kus Bou -
21 April 2006 - 09:12
Kelly:
Heeej Sanne
Beetje dom, nu een berichtje want ik ben ook met je aan het msnen HAHA,
Italie klinkt toch wel grappig als ik jou zo hoor, je moet criticus worden !!!!!
Nou geniet ervan en als je terug bent gaan we zeker wat leuks doen!!!!
Dikke KUS Kelly H -
23 April 2006 - 09:08
Krisje:
Hee San en Sas!!
Hoe bevalt het daar?! Zijn de twee dames het ff goed bont aan het maken daaro?! Flink aan de limoncello?! En mooie mannen versierd?! Haha!!
Ben benieuwd naar de verhalen!!
Kel en ik zijn over 9 dagen aan de beurt :D
Dikke kusss Krisje
ps: San, morgen rond half 9 skype eh! -
24 April 2006 - 20:23
Jeroen:
He San,
We missen je wel hoor, op alle stampfeestjes hier in NL :D
Veel plezier daar en we gaan als je in NL bent, maar weer eens flink uit onze pan!
Kus,
Jeroen -
29 April 2006 - 15:42
K2 (ofwel Kris En Kel):
Zaterdag.. zondag.. maandag.. DINSDAG IS HET ZOVER!!! We hebben er zoooooo´n superrrrr zin in!!
Oh ja, hoorde van Sas dat we batterijen mee moesten nemen?!
We hopen dat we al de mooie plekjes te zien krijgen, maar dat zal denk wel eh!!
Missen je enorm,
Dikke knuffels
Veel liefs
Kel en Kris
ps: we hebben een verrassing voor je!! :D
01 Mei 2006 - 08:38
Maja:
Sanne ik kom echt hoor! moet nog ff wat tentamens maken, ook hertentamens en dan kom ik!!!
Verzorg maar een mooi wkendje vol cultuur, natuur en ontspanning! -
08 Mei 2006 - 15:38
Robin F.:
Ey San! Leuk om te lezen hoe je Italië beschrijft. Ben er nog nooit geweest, maar ga er zeker snel naartoe! Heb verder nog is zitten kijken op je site. Erg leuk om te lezen, hoop dat je als je weer in nederland bent snel tijd hebt om eens een avondje wat te gaan drinken en eens goed bij te kletsen en vooral alles te horen van jou in Italië!!! xxx groetjes.. Robin